6 Mei 2016

Het wekelijks marktoverzicht door Igor de Maack

Beheercommentaar

De publicaties blijven de beleggers aangenaam verrassen en met name die van twee grote Franse systeembanken (BNP Paribas en Société Générale). De Europese banken vormen de ‘value’-sector bij uitstek (samen met aardolie), maar toch is selectiviteit inzake beleggingsvehikels aangewezen. De mislukte beursgang van de Italiaanse regionale bank Banca Popolare di Vicenza, die bij deze gelegenheid 1,5 miljard euro moest ophalen, maakte dat de Italiaanse banksector en beursindex opnieuw in een negatieve spiraal verzeild raakten.

In Duitsland lijdt de sector onder de moeilijkheden van de Sparkassen en wordt gedestabiliseerd door de herstructureringen van Deutsche Bank en Commerzbank, maar Frankrijk profiteert van de aantrekkende industriële investeringen, de opvering van de kredietverstrekking en de goede dynamiek van het spaargeld. Het renteniveau speelt niet in hun voordeel en het eerste kwartaal verliep moeizaam voor de activiteiten van investeringsbanken (CIB), maar wellicht werd de bodem voor de winst per aandeel sinds enkele maanden bereikt. De reglementaire druk zal ook lichter worden wanneer de economische cyclus de bankbalansen gunstig gaat beïnvloeden. Waarschijnlijk zullen de aandelenmarkten een rustpauze inlassen in afwachting van het referendum rond de Brexit en de verkiezingen in Spanje.

Wat de Britse kwestie betreft, geven de laatste peilingen een licht voordeel aan de “Bremain”. De komende weken zal de druk op de Britse kiezers toenemen en in het bijzonder op diegene die te kennen geven onbeslist te zijn. Louter praktisch is een eventuele uitstap uit de Europese Unie geen eenvoudige zaak. Mocht het Verenigd Koninkrijk voor een uitstap kiezen, dan zal het eerst over de scheiding moeten onderhandelen en onmiddellijk daarna over de samenwerkingsvorm (nieuwe handelsbetrekkingen met de EU) met wellicht een regeringswissel tussen de twee.

In Spanje zouden de nieuwe verkiezingen niet noodzakelijk een uitslag opleveren die grondig verschilt van de huidige posities. Bij hun tweede stembusgang gaan de kiezers wel eisen dat de politieke formaties in staat zijn om te regeren, een uitdaging voor protestpartijen zoals Podemos, die tot op heden niet bereid bleken toegevingen te doen, net zoals hun Italiaanse tegenhanger Cinque Stelle van Beppe Grillo in het verleden.

Igor de Maack, Beheerder en woordvoerder van het Beheer. Het opstellen werd afgerond op 6 mei 2016.

De prestaties uit het verleden houden geen voorspelling in met betrekking tot de toekomstige prestaties. De beheerkosten zijn inbegrepen in de prestaties. De rendementen worden berekend door DNCA Finance. Dit promotiedocument is een vereenvoudigde voorstellingstool en vormt noch een aanbod om in te schrijven, noch een beleggingsadvies.

DNCA Investments is een handelsmerk van DNCA Finance.

De publicaties blijven de beleggers aangenaam verrassen en met name die van twee grote Franse systeembanken (BNP Paribas en Société Générale). De Europese banken vormen de ‘value’-sector bij uitstek (samen met aardolie), maar toch is selectiviteit inzake beleggingsvehikels aangewezen. De mislukte beursgang...
2016-05-06