1 December 2017

Aarzelende markten ondanks een nog steeds bevorderlijk klimaat.

Beheercommentaar

De OPEC verlengde haar productiebeperking dan toch tot eind 2018. De kans bestaat echter dat de Russen het akkoord in de loop van het jaar zullen willen herzien omdat hun productie-eenheden meer tijd vergen om op te starten als gevolg van een lange onderbreking en na de winterperiode. Toch is het niet de bedoeling dat de olieprijs te fors stijgt omdat in dat geval de Amerikaanse schalieolie en schaliegas opnieuw aan concurrentiekracht zouden winnen. Verwacht wordt dat de wereldwijde vraag zal blijven stijgen met ongeveer 1,5 miljoen vaten per dag en dan is er ook nog de ineenstorting van de Venezolaanse exportcapaciteit terwijl het land tracht zijn schuld te herstructureren. Er zouden overigens twaalf tankers liggen te wachten om geladen te worden in de zones Jose en Puerto La Cruz. De bodem van $ 60 per vat lijkt dus geloofwaardig en zou een goede zaak zijn voor de grote oliebedrijven.

De publicatie van de inflatiecijfers in de eurozone leverde geen nieuwe elementen op voor het traject dat de prijzenindexen de komende maanden zullen volgen. Dat verhinderde de obligatiemarkt niet om in de loop van de week een kleine koortsaanval te krijgen. De Amerikaanse aandelenmarkten tekenen het ene record na het andere op, terwijl de Europese markten te lijden hebben onder onvoorspelbare winstnemingen. De opwaartse bijstelling van de macro-economische groeivooruitzichten in de zone wordt momenteel druk besproken omdat het huidige niveau (meer dan 2 %) ongezien is sinds enkele jaren.

Strikt genomen kunnen we van de waardering van Europese aandelen stellen dat ze misschien de meest redelijke of de minst onredelijke is van alle activaklassen. Sommige virtuele activa, zoals de bitcoin, bereiken dan weer duizelingwekkende hoogten (x 10 sinds begin dit jaar en x 30 000 sinds 2011), met dagelijkse variaties in de orde van 20 %. Bepaalde waarnemers, onder wie Jean Tirole, Nobelprijswinnaar Economie, zien hierin een moderne versie van de tulpencrisis in Amsterdam en Haarlem in 1637.

Aangezien we nu de bollen planten om volgende lente de tulpen te zien bloeien, is het afwachten hoe de koers van de bitcoin evolueert om te weten of hij onze digitale tulp wordt.

Igor de Maack, Beheerder en woordvoerder van het Beheer. Het opstellen werd afgerond op 1 december 2017.

De prestaties uit het verleden houden geen voorspelling in met betrekking tot de toekomstige prestaties. De beheerkosten zijn inbegrepen in de prestaties. De rendementen worden berekend door DNCA Finance. Dit promotiedocument is een vereenvoudigde voorstellingstool en vormt noch een aanbod om in te schrijven, noch een beleggingsadvies.

DNCA Investments is een handelsmerk van DNCA Finance.

De OPEC verlengde haar productiebeperking dan toch tot eind 2018. De kans bestaat echter dat de Russen het akkoord in de loop van het jaar zullen willen herzien omdat hun productie-eenheden meer tijd vergen om op te starten als gevolg van een lange onderbreking en na de winterperiode. Toch is het niet de bedoeling dat de olieprijs te fors stijgt...
2017-12-01