25 September 2017

De terugkeer van Europa

Beheercommentaar

Met de verkiezingsoverwinningen van Emmanuel Macron en Angela Merkel maakt Europa langzaam maar methodisch komaf met de stigma’s van zijn grootste economische, sociale en institutionele crisis. Het Europese continent als bakermat van de democratie slaagt erin te weerstaan aan de lokroep van populistisch-nationalistische krachten. De eurozone toonde weerbaarheid en vond haar trots en waardigheid terug. Dat was ook nodig met een Angelsaksische pers die meer begaan is met het aanklagen van de nadelen van een caleidoscopisch Europa dan met het indijken van extreme krachten op haar eigen grondgebied.

Trots en waardigheid zijn de voorwaarden om samen een maatschappelijk project uit te bouwen dat aan de toekomstige generaties de geneugten van vrijheid en levenskwaliteit wil bieden en bescherming aan de vorige generaties die streden voor onze democratie. Utopie, voorbijgestreefd ideaal, onrealistische droom, feit is dat het Europese continent vandaag meer aantrekt dan afstoot (tiende week op elf van inkomende stromen voor Europese aandelen - 1,8 mld. USD). In de bedrijfswereld en onder impuls van Frankrijk, dat zich iets meer bewust is van de noodzakelijke hervormingen, tekenen zich alliantieprojecten af tussen grote ondernemingen: BNP Paribas/Commerzbank, Alstom/Siemens, STX/Fincantieri.

Uiteraard is het niet allemaal rozengeur en maneschijn in Europa, uiteraard heeft Angela Merkel, de politieke UFO, "die Unerwartete" (de onverwachte) of gewoon "Mutti" (mama) voor de Duitsers, haar critici en haar gebreken. Ze blijft evenmin gespaard van de opmars van het populisme, want de nationalistische partij AfD maakt haar intrede in de Bundestag. Werkloosheid en de armoede treffen nog een aanzienlijk deel van de Europese bevolking en de migratiestromen blijven een moeilijk probleem. Maar een implosie van de eurozone is er zeker niet gekomen en de ervaring met de Brexit en Trump stemt tot nadenken.

Op monetair vlak ebben de naweeën van de crisis weg. Na de aangekondigde afbouw van de portefeuille van de FED verwachten de financiële markten ook van de ECB een positief signaal over de vermindering van haar obligatieaankopen.

Igor de Maack, Beheerder en woordvoerder van het Beheer. Het opstellen werd afgerond op 25 september 2017.

De prestaties uit het verleden houden geen voorspelling in met betrekking tot de toekomstige prestaties. De beheerkosten zijn inbegrepen in de prestaties. De rendementen worden berekend door DNCA Finance. Dit promotiedocument is een vereenvoudigde voorstellingstool en vormt noch een aanbod om in te schrijven, noch een beleggingsadvies.

DNCA Investments is een handelsmerk van DNCA Finance.

Met de verkiezingsoverwinningen van Emmanuel Macron en Angela Merkel maakt Europa langzaam maar methodisch komaf met de stigma’s van zijn grootste economische, sociale en institutionele crisis. Het Europese continent als bakermat van de democratie slaagt erin te weerstaan aan de lokroep van populistisch-nationalistische krachten. De eurozone...
2017-09-25