25 Augustus 2017

Het wekelijks marktoverzicht door Igor de Maack

Beheercommentaar

De markten waren tijdens de zonnige zomervakantie ietwat ingedommeld, maar werden prompt gewekt door de geruchten dat Silvio Berlusconi, de oude mogol van de Italiaanse politiek, zou terugkeren in het vooruitzicht van de parlementsverkiezingen van april 2018. De mogelijke coalities rond Forza Italia, de partij van de man die sinds 1994 zijn stempel had gedrukt op het politieke leven in Italië, met de PD of de bondgenoten van de Lega en de Fratelli d'Italia leveren voorlopig geen absolute meerderheid op. Het voordeel is wel dat ze de Cinque Stelle-partij verder marginaliseren vanuit het standpunt van deze protagonisten. Een zwakke regering en onzekerheden zijn uiteindelijk slechts een aperitief (een nazomerse Aperol Spritz zouden we durven zeggen?) zoals dat in het Italiaanse institutionele leven de gewoonte is.
 
Ondertussen beginnen de dreigementen van Donald Trump (sluiting van de administraties - shutdown -, verwerping van het NAFTA-verdrag, druk voor de bouw van de muur met Mexico) de gemoederen te verhitten in een republikeinse partij die met iets minder sereniteit de verkiezingen halfweg het mandaat tegemoet ziet. Eveneens in de Verenigde Staten sluit de digitale wereld een verbond met de fysieke wereld: Amazon geeft 16 miljard $ aan obligaties uit voor de overname van Whole Food Markets, terwijl Google in zee gaat met Wal Mart. Virtueel of fysiek, distributie behoudt altijd hetzelfde einddoel: een product in een logistieke keten tegen betaling tot bij een (ongeduldige en prijsgevoelige) consument brengen.
 
Ook in Europa, waar distributie nog steeds te lijden heeft onder een complexe conjuncturele context (winstwaarschuwing van Dickson Carphone), zou een dergelijke fusie tussen fysiek en digitaal er kunnen komen. Wat dit betreft verwachten de aandeelhouders veel van de nieuwe CEO van Carrefour, Alexandre Bompard, voormalig bestuursvoorzitter van FNAC-Darty.
De centrale bankiers zijn het voorbije weekend op forel gaan vissen in Jackson Hole, Wyoming (er wordt verteld dat de Fed van Kansas City erin slaagde om in 1982 Fed-voorzitter Paul Volcker naar dit mekka van het vliegvissen te lokken. Sindsdien is het een mondiaal evenement). Er werd geen koerswijziging in de toon opgetekend en de discours waren ongeïnspireerd en zelfs saai. De politieke leiders kunnen met hun gebruikelijke grillen nog roet in het eten gooien voor dit behoorlijke beursjaar, gedragen door goede macro-economische gegevens en de opvering van grondstoffen. Laat ons echter niet vergeten dat Donald met zijn aantreden de beursprestaties van vorig jaar had gered! Tot slot onthouden we dat de volatiliteit vaak van zich laat horen in de maanden oktober en november.

Igor de Maack, Beheerder en woordvoerder van het Beheer. Het opstellen werd afgerond op 25 augustus 2017.

De prestaties uit het verleden houden geen voorspelling in met betrekking tot de toekomstige prestaties. De beheerkosten zijn inbegrepen in de prestaties. De rendementen worden berekend door DNCA Finance. Dit promotiedocument is een vereenvoudigde voorstellingstool en vormt noch een aanbod om in te schrijven, noch een beleggingsadvies.

DNCA Investments is een handelsmerk van DNCA Finance.

De markten waren tijdens de zonnige zomervakantie ietwat ingedommeld, maar werden prompt gewekt door de geruchten dat Silvio Berlusconi, de oude mogol van de Italiaanse politiek, zou terugkeren in het vooruitzicht van de parlementsverkiezingen van april 2018. De mogelijke coalities rond Forza Italia, de partij van de man die sinds 1994 zijn...
2017-08-25