9 Juni 2017

Het wekelijks marktoverzicht door Igor de Maack

Beheercommentaar

Theresa May ontwaakt deze ochtend met een parlement zonder absolute meerderheid ("hung parliament"). De Brexit wordt dus geen gemakkelijke opdracht, zowel voor de politici als voor de Britse economie. De reactie van de wisselmarkt bleef niet uit en het pond verloor licht terrein op de euro. 

In de Verenigde Staten brengt de hoorzitting van de voormalige FBI-directeur geen duidelijkheid over het gerechtelijk vervolg en een eventuele afzettingsprocedure van Donald Trump. De Amerikaanse economie blijft op kruissnelheid (2 % / jaar), net als de beurs en met name de technologische waarden (in het bijzonder de halfgeleiders). Interessant is de uiteenlopende verhouding beurskapitalisatie/bruto binnenlands product tussen de Verenigde Staten en de eurozone. Sinds 2008 evolueerde die van 80 % naar 156 % in de Verenigde Staten, terwijl ze in Europa van 40 % naar 70 % ging. De overwaardering van de macro-economische en micro-economische prestatie van de Amerikaanse economie door de beleggers is misschien toe te schrijven aan de spectaculaire opvering van internet- en technologiewaarden. Een teken van financiële gezondheid of van oververhitting? We zouden geneigd zijn te antwoorden dat beide argumenten steek houden. Op het passief van de “balans” van het Amerikaanse bbp is er de schuld in al haar componenten: vastgoedschulden, studieschulden, autokredieten, consumptiekredieten. De stijging van de schuldgraad is onmiskenbaar en vertegenwoordigt vandaag een totaalbedrag van $ 17 000 mld. of ongeveer 90 % van het nominale bbp van de Verenigde Staten. 

Met het huidige renteniveau is deze schuldgraad houdbaar. Toch mag dit thema niet licht genomen worden, want grote crisissen begonnen in het verleden altijd met een implosie van de schuld. Het is overigens ook een onderwerp dat door de Chinese autoriteiten nauwgezet wordt gevolgd. 

Deze twee zwaargewichten in de rijkdomcreatie blijken dus ook kampioenen in de schuldcreatie te zijn. Zo begrijpen we meteen waarom de centrale banken nog enkele jaren een cruciale rol zullen moeten blijven spelen op het economische toneel.

Igor de Maack, Beheerder en woordvoerder van het Beheer. Het opstellen werd afgerond op 9 juni 2017.

De prestaties uit het verleden houden geen voorspelling in met betrekking tot de toekomstige prestaties. De beheerkosten zijn inbegrepen in de prestaties. De rendementen worden berekend door DNCA Finance. Dit promotiedocument is een vereenvoudigde voorstellingstool en vormt noch een aanbod om in te schrijven, noch een beleggingsadvies.

DNCA Investments is een handelsmerk van DNCA Finance.

Theresa May ontwaakt deze ochtend met een parlement zonder absolute meerderheid ("hung parliament"). De Brexit wordt dus geen gemakkelijke opdracht, zowel voor de politici als voor de Britse economie. De reactie van de wisselmarkt bleef niet uit en het pond verloor licht terrein op de euro.  In de Verenigde Staten brengt de hoorzitting van...
2017-06-09