11 Mei 2017

Met de overwinning van Emmanuel Macron wordt de dreiging van politiek extremisme in Europa voor vijf jaar begraven.

Beheercommentaar

Door Igor de Maack,
Beheerder en woordvoerder van het beheer
 
 

"Investeerders zullen nu en masse naar Frankrijk komen en zich vervolgens richten op Europese aandelen in hun toewijzing van activa."

 
De democratie heeft het gevaar van politiek extremisme op het nippertje weer verslagen. Na Oostenrijk, Spanje, Italië en Nederland koos nu ook Frankrijk de weg van de wijsheid en de continuïteit, ook al is sinds 2008 niets meer wat het was in Europa.

Het gezond verstand van de democratische kiezers deed de balans overslaan in het voordeel van een president met een sociaal-liberaal, sterk en pro-Europees economisch programma. De kiezers namen afstand van fantasieën over een populistische revolutie, van vage economische programma’s en van beloftes van onmogelijk te financieren overheidsuitgaven. De overwinning van Emmanuel Macron begraaft het schrikbeeld van het politieke extremisme in Europa voor vijf jaar, maar hij zal een absolute of zelfs een relatieve meerderheid in het parlement nodig hebben die dit programma van hervormingen erdoor kan krijgen en het befaamde “geschokte vertrouwen” weer kan activeren. Investeerders en internationale investeerders komen dan natuurlijk en masse naar Frankrijk en richten zich vervolgens op Europese aandelen in hun toewijzing van activa. Onroerend goed, een vermogenscategorie die privé-inkomsten oplevert, mag geen prioriteit zijn voor de volgende Franse regering die financiële besparingen in productiemiddelen wil ontwikkelen.

Het is nu hoog tijd om ons opnieuw te focussen op de economie, want de eurozone bevestigt dag na dag haar economische opleving. De eerste kwartaalresultaten zijn overtuigend en de wereldhandel laat een schuchter herstel optekenen.

De diverse waarnemers die al sinds 2011 het einde van onze democratieën en de ellende in het Europese monetaire gebied aankondigen, zijn grotendeels verantwoordelijk voor de onzekerheden over Europa bij het publiek. Maar terreuraanslagen, de migrantenkwestie, de aantrekkingskracht van extremisten en de economische crisis zijn er tot nu toe niet in geslaagd om de Europese droom van vrede en vrijheid te kunnen breken die al sinds 1945 bestaat: de vrijheid om samen te leven, onze kinderen op te voeden, onze families te beschermen, onze bedrijven op te zetten, om te investeren en te sparen voor de oudere generatie en voor de generaties van de toekomst. Dus creëren zal het komende jaar werkelijk het parool zijn in Europa en elders: het creëren van werk, het creëren van zaken, het creëren van rijkdom, en het creëren van talent. Zoals Albert Camus al schreef in zijn boek De Mythe van Sisyphus: “Creëren is tweemaal leven”. Na deze cruciale verkiezing en na het gedenken van de bevrijdingsdag op 8 mei, zullen velen een zucht van verlichting slaken, ook al moet de toekomst van Frankrijk en het continent nog worden neergepend.

Tekst afgerond op 8 mei 2017 door Igor de Maack, beheerder en woordvoerder van het beheer

Download hier de beheercommentaar in pdf formaat. 

Door Igor de Maack, Beheerder en woordvoerder van het beheer     "Investeerders zullen nu en masse naar Frankrijk komen en zich vervolgens richten op Europese aandelen in hun toewijzing van activa."   De democratie heeft het gevaar van politiek extremisme op het nippertje weer verslagen. Na Oostenrijk, Spanje,...
2017-05-11