3 Maart 2017

Het wekelijks marktoverzicht door Igor de Maack

Beheercommentaar

Tijdens zijn toespraak aan het Congres stelde Donald Trump zich presidentieel op, maar hield hij zich op de vlakte over de invulling van zijn economisch programma. Toch volstond dit voor een nieuwe opwaartse beweging van de Amerikaanse en zelfs de Europese indexen. De post-Trump beursrally is overigens de op twee na sterkste opvering na een presidentsverkiezing. Alleen Kennedy in 1961 en Clinton in 1997 deden beter. Ondanks hun persoonlijke strapatsen waren zij twee van de meest populaire presidenten van de Verenigde Staten.

De hernieuwde geestdrift moet vooral toegeschreven worden aan de goede gezondheid van de economieën en aan de geruststellende publicaties. Deze twee elementen, die fundamenteel zijn voor een vooruitgang van de aandelenmarkten, worden versterkt door de onstuitbare waardering van de technologiesegmenten. Zo vertegenwoordigt het beurskapitaal van Apple (729 Md$) 70 % van die van de Franse CAC 40-index. De beursgang van Snapchat (24 md$) klopte alle waarderingsrecords met een stijging van 41 % op de eerste noteringsdag. Een van de eerste ingestapte beleggingsfondsen realiseerde met zijn deelbewijzen een rendement van 2000 %.

Pessimistische waarnemers maken logischerwijze gewag van een waarderingszeepbel, maar de digitalisering van de economieën en vooral van onze leefwijzen is hoe dan ook een onomkeerbare “megatrend”. Alle verantwoordelijken van IT-consultancybedrijven die wij onlangs ontmoetten (Capgemini, Atos, Econocom...), namen deze term in de mond. Zonder te vervallen in de excessen van de waarderingszeepbel, kunnen we niet meer naast het thema van de digitalisering in de portefeuilles, via internetspelers, actoren van de digitale transformatie, media- en telecombedrijven of zelfs halfgeleiderfabrikanten.

Informatieverkeer wordt een cruciale uitdaging, niet alleen voor consumenten, maar ook voor de bedrijven, die er forse productiviteitsstijgingen en winstmogelijkheden in zien. We worden als individuen overspoeld door informatie en lopen het risico deze niet meer te kunnen filteren en analyseren. De verwarring tussen informatie en kennis stelt zich steeds scherper. We refereren daarmee aan de terechte bedenking die Noam Chomsky, een van de bekendste Amerikaanse linguïsten, zich maakte: “Hoe komt het dat wij zoveel informatie te verwerken krijgen en toch zo weinig weten?”.

Igor de Maack, Beheerder en woordvoerder van het Beheer. Het opstellen werd afgerond op 3 maart 2017.

De prestaties uit het verleden houden geen voorspelling in met betrekking tot de toekomstige prestaties. De beheerkosten zijn inbegrepen in de prestaties. De rendementen worden berekend door DNCA Finance. Dit promotiedocument is een vereenvoudigde voorstellingstool en vormt noch een aanbod om in te schrijven, noch een beleggingsadvies.

DNCA Investments is een handelsmerk van DNCA Finance.

Tijdens zijn toespraak aan het Congres stelde Donald Trump zich presidentieel op, maar hield hij zich op de vlakte over de invulling van zijn economisch programma. Toch volstond dit voor een nieuwe opwaartse beweging van de Amerikaanse en zelfs de Europese indexen. De post-Trump beursrally is overigens de op twee na sterkste opvering na een...
2017-03-03