22 December 2016

Het wekelijks marktoverzicht door Igor de Maack

Beheercommentaar

De volumes van de beurstransacties beginnen overal ter wereld te dalen. Na de afgelopen weken van stijgende aandelenmarkten zijn de beleggers blijkbaar meer bezig met wat er voor hen onder de kerstboom zal liggen. Helaas herinneren de onophoudelijke nieuwsberichten over aanslagen in Europa en daarbuiten ons tegelijkertijd aan zowel kwetsbaarheid als de rijkdom van onze democratieën. 2016 was het jaar van talloze gevaren.

Het hele jaar door zagen we paniekaanvallen op de beurzen, maar de wereldeconomie ontspoorde tot nu toe nog niet. Er rest ons nog een week voordat we definitieve conclusies kunnen trekken en vooruit kunnen blikken naar 2017. Voorlopig blijven de sectorale posities voorrang geven aan waarden die sinds het losbarsten van de financiële crisis in 2008 uit de gunst waren gevallen bij de beleggers.

In de Verenigde Staten is het de "Bank trade" die het haalt op de "Fang trade", waarbij FANG een letterwoord is voor de bekendste technologische groeiwaarden (Facebook, Apple, Netflix, Google). Ook in Europa presteerden bankwaarden de afgelopen maand beter dan technologiewaarden. BANK tegen FANG dus, dat was de inzet aan het einde van dit jaar om de YING YANG te verzekeren van de allocatie in onze portefeuille, waarbij we hopen dat niet alles zal eindigen in een gigantische BIG BANG mocht het dan toch de verkeerde kant opgaan met de herkapitalisatie van de Italiaanse banksector.

Voor het zover is, mogen de beleggers de fantastische en ondertussen door zijn kiesmannen verkozen Donald dankbaar zijn. Hij zal uiteindelijk veel guller zijn dan oom Dagobert door een krachtige (value) eindejaarsrally op gang te blazen, met historische records voor de Amerikaanse beurs als gevolg. Er zal meer nodig zijn om de aandelenmarkten ook volgend jaar naar nieuwe hoogtepunten te voeren, maar laten we onszelf nu eerst een adempauze toestaan in deze periode van kerstfeesten om enkel aan de mooie, zij het dan vergankelijke dingen te denken en even onze latente angsten te vergeten.

Igor de Maack, Beheerder en woordvoerder van het Beheer. Het opstellen werd afgerond op 22 december 2016.

De prestaties uit het verleden houden geen voorspelling in met betrekking tot de toekomstige prestaties. De beheerkosten zijn inbegrepen in de prestaties. De rendementen worden berekend door DNCA Finance. Dit promotiedocument is een vereenvoudigde voorstellingstool en vormt noch een aanbod om in te schrijven, noch een beleggingsadvies.

DNCA Investments is een handelsmerk van DNCA Finance.

De volumes van de beurstransacties beginnen overal ter wereld te dalen. Na de afgelopen weken van stijgende aandelenmarkten zijn de beleggers blijkbaar meer bezig met wat er voor hen onder de kerstboom zal liggen. Helaas herinneren de onophoudelijke nieuwsberichten over aanslagen in Europa en daarbuiten ons tegelijkertijd aan zowel kwetsbaarheid...
2016-12-22