9 December 2016

Het wekelijks marktoverzicht door Igor de Maack

Beheercommentaar

Het is onmogelijk om het niet opnieuw te hebben over de man die onlangs werd verkozen tot “persoon van het jaar” door Times Magazine: president Trump. Want met Donald voelen de beleggers (vooral de aandelenbeleggers) zich als Alice in Wonderland. De Amerikaanse indexen rijgen de records aan elkaar en ook de Europese indexen hebben hun eindejaarsrally ingezet na het ontslag van de voortvarende Matteo Renzi die zijn aura bij zijn medeburgers overschat heeft door zijn lot te verbinden aan de uitslag van een referendum dat nochtans veeleer technisch van aard was. Zonder stembusafspraak in het onmiddellijke vooruitzicht lijken de spaarders opnieuw het belang te ontdekken van aandelenbeleggingen en het nut om bepaalde bedrijven, die in het verleden werden verketterd (petroleum- en bankwaarden), op te nemen in de portefeuille.

De verschuivingen tussen activaklassen en sectoren zetten zich dus door in een kerstmarktsfeer op sinterklaasdag. Met hun gewicht in de indexen betekenen financiële waarden en grondstoffen een heuse uitdaging voor een niet-indicieel beheer dat zich te lang afzijdig zou hebben gehouden van deze value-thema’s.

Op het economische front weten de intenties en het programma van Trump in de Verenigde Staten de beleggers te overtuigen van een verlenging van de Amerikaanse cyclus. Het zal nu te bewijzen blijven dat het aanzwengelen van alle economieën ter wereld met een budgettaire relance een leefbare en geschikte oplossing is en dat de inflatie ook de loontrekkenden ten goede zal komen.

In de eurozone kondigde de ECB een verlenging aan van haar opkoopprogramma, terwijl ze tegelijk de maandelijkse bedragen verlaagde van 80 naar 60 miljard euro en de aankoopmodaliteiten versoepelde (met name wat de criteria rendement en looptijd betreft). Op een verhulde manier lijken de aankondigingen veeleer op een vorm van “tapering” en de obligatiemarkt dacht er blijkbaar ook zo over omdat overal in Europa de rente op staatsleningen hoger ging. Zo komt het dat de monetaire breuklijn tussen de Verenigde Staten en de eurozone toch niet eeuwig zal blijven bestaan. De Amerikaanse rente te hoog laten stijgen en het Amerikaanse monetaire beleid niet vergezellen, zou zoveel betekenen als de mondiale geldstromen voor het merendeel naar de dollarzone laten vloeien in het nadeel van Europa. Er is nog tijd om de portefeuilles te bevoorraden met bankwaarden en met value-thema’s. Sinds 2008 was het nagenoeg onmogelijk om een Europese belegger te overtuigen om zich op Europese aandelen en deze sectoren te richten. Het ziet ernaar uit dat deze “vervloekte” beleggingen opnieuw (iets meer) in de gunst kunnen komen.

Igor de Maack, Beheerder en woordvoerder van het Beheer. Het opstellen werd afgerond op 9 december 2016.

De prestaties uit het verleden houden geen voorspelling in met betrekking tot de toekomstige prestaties. De beheerkosten zijn inbegrepen in de prestaties. De rendementen worden berekend door DNCA Finance. Dit promotiedocument is een vereenvoudigde voorstellingstool en vormt noch een aanbod om in te schrijven, noch een beleggingsadvies.

DNCA Investments is een handelsmerk van DNCA Finance.

Het is onmogelijk om het niet opnieuw te hebben over de man die onlangs werd verkozen tot “persoon van het jaar” door Times Magazine: president Trump. Want met Donald voelen de beleggers (vooral de aandelenbeleggers) zich als Alice in Wonderland. De Amerikaanse indexen rijgen de records aan elkaar en ook de Europese indexen hebben...
2016-12-09