3 Juni 2016

Het wekelijks marktoverzicht door Igor de Maack

Beheercommentaar

Peiling voor, peiling tegen, zeker is dat de Brexit zijn stempel drukt op de actualiteit van de financiële markten. Bij de bookmakers en de hefboomfondsen zijn de weddenschappen geopend. Snel zijn is dus de boodschap op 23 juni. Nochtans zal er op economisch vlak vrijwel niets gebeuren de dag na het referendum, want zelfs in geval van een Brexit zal de weg van de scheiding en daarna de nieuwe samenwerking met de Europese Unie lang en moeizaam zijn. De vrees voor een Brexit had reeds een weerslag op de economische activiteit in Groot-Brittannië, dat een van de slechtste kwartalen sinds enkele jaren laat optekenen, met bovendien een latente zwakte van de munt. 
In China is er nog steeds geen duidelijkheid in de situatie van het shadow banking-systeem, waar we tijdens onze reis van vorige week bij stilstonden met de Bank of China. De Chinese centrale bank besliste de strijd aan te binden met “online financing.” Het gaat daarbij over de financiering van huwelijksfeesten tot grootschalige mijnprojecten. Bepaalde bronnen hebben het over een bedrag van 8 000 miljard dollar in deze grijze financieringssector. De centrale regering werkt eraan, maar zoals we aangaven in onze laatste brief is in China alles buiten proportie. De verkoopposities op de aandelenmarkt van Hongkong lijken aan te groeien, wat wijst op bezorgdheid. De Chinese autoriteiten zullen in geen geval de controle willen verliezen over de monetaire stabiliteit en de financiële stromen.

In Europa blijven de tekenen van een herstel behouden, ondanks de turbulente context van de migratiecrisis en stakingen, onder andere in Frankrijk. De laatste cijfers van het aantal auto-inschrijvingen in mei waren uitstekend, met name in Frankrijk (+22,3 %) en Spanje (+20,9 %). Uiteraard staan we op ons continent voor een aantal cruciale politieke afspraken, maar is dat niet het voorrecht van democratieën? De financiële markten gaan er zeker een aantal excuses in vinden om niet te zien hoe aantrekkelijk beleggingen in Europese aandelen wel zijn, vooral wanneer we de vergelijking maken tussen het nettorendement van uitgekeerde dividenden en obligatiecoupons, zelfs die in de high yield-categorie.

We verwachten periodes van volatiliteit, want het is duidelijk dat de financiële markten geen kabbelend beekje zijn en dat ook zij af en toe overstromen.
 
Igor de Maack, Beheerder en woordvoerder van het Beheer. Het opstellen werd afgerond op 3 juni 2016.
 

De prestaties uit het verleden houden geen voorspelling in met betrekking tot de toekomstige prestaties. De beheerkosten zijn inbegrepen in de prestaties. De rendementen worden berekend door DNCA Finance. Dit promotiedocument is een vereenvoudigde voorstellingstool en vormt noch een aanbod om in te schrijven, noch een beleggingsadvies.
DNCA Investments is een handelsmerk van DNCA Finance.
Peiling voor, peiling tegen, zeker is dat de Brexit zijn stempel drukt op de actualiteit van de financiële markten. Bij de bookmakers en de hefboomfondsen zijn de weddenschappen geopend. Snel zijn is dus de boodschap op 23 juni. Nochtans zal er op economisch vlak vrijwel niets gebeuren de dag na het referendum, want zelfs in geval van een...
2016-06-03